Bomen bij paleis het Loo Anton Dekker website
Al jaren wordt door de directie van Paleis het Loo gewerkt aan het vervangingsplan voor de 300 jaar oude eiken en bomenlanen met beuken. In april 2020 kwamen de plannen in een stroomversnelling omdat enkele bomen omwaaiden. De Bomenstichting ging in juni 2020 met het Loo rond de tafel. De Bomenstichting is van mening dat er onvoldoende is gedaan om de bomen gezond te houden. Evenementen op het voorterrein waar de beuken staan veroorzaken bodemverdichting. In combinatie met het al decennialang ruimen van blad zorgt dit voor een droogtegevoelige bodem. Hierdoor vermindert de conditie van de bomen en kunnen ze minder goed tegen warme droge zomers. Het standpunt van de Bomenstichting is dat er een scala aan maatregelen mogelijk is tussen kap en niets doen. De Bomenstichting heeft nog gepleit voor het behoud van de twee eiken aan het begin van de Koningslaan aan de Loseweg. Begin februari 2021 zijn deze en andere bomen gekapt. De Bomenstichting wil graag vooruit kijken en ook voor het Loo liggen er nog veel kansen. Zo staat het grootste deel van de Koningslaan nog overeind in het Paleisbos. Door hier over te gaan op een ander beheer krijgen de bomen een betere conditie en zijn ze minder gevoelig voor aanhoudende droogte in de zomer.

Strooizout en bomen 2Gaat strooizout samen met bomen? De Bomenstichting vertelt hierover in EenVandaag van zaterdag 13 februari 2021.
Het gebruik van strooizout is nadelig voor bomen. De omvang van de schade blijft soms beperkt en is niet alttijd direct herleidbaar.

De nadelige effecten van het gebruik van strooizout op bomen is onder te verdelen in twee punten
Spatschade: pekelwater wordt door voorbijgaand verkeer tegen de stam en stamvoet aanspat veroorzaakt schade aan de bast. Soms leidt dit tot bastnecrose.
Verzilting groeiplaats: zout spoelt makkelijk uit maar is vaak nog in de bodem aanwezig op het moment dat de bomen uitlopen. Zeker bij een late nachtvorst en bij gebrekkige groeiplaatsen nemen bomen noodgedwongen pekelwater op. Dit leidt tot verdroging van knoppen, twijgen of bladeren.

Hoe schade beperken
- Zorg ervoor dat bomen in ruime, goed doorlatende bodem worden geplant.
- Voorkom dat spatwater de stammen kan bereiken door het plaatsen van banden.
- Plant nieuwe bomen verder van de weg af.
- Benadruk dat strooizout en bomen niet goed samengaan zodat er bewuster wordt gestrooid.

vB DM Diepgeworteld prinsesBeatrix 003 websitev2Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden bezocht dinsdag 8 december de tentoonstelling ‘Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst’ in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling, met ruim zeventig schilderijen uit zes eeuwen Nederlandse schilderkunst, is georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting.  

Prinses Beatrix is sinds 1992 beschermvrouwe van de Bomenstichting. Ze kreeg een rondleiding en sprak met kunstenaars en betrokkenen van zowel de Bomenstichting als het Dordrechts Museum.

Foto: Bram Vreugdenhil

wandelboekje dordrecht vkHeb jij je altijd al afgevraagd wat het verhaal is achter die ene boom? Vaak lopen we aan prachtige bomen voorbij zonder ze echt op te merken. Ter gelegenheid van haar vijftigjarig jubileum heeft de Bomenstichting een wandelboekje opgesteld met een selectie van tientallen bijzondere monumentale bomen in 'Wereldbomenstad' Dordrecht. Het wandelboekje kun je gratis via onze website, VVV Dordrecht en Dordrechts museum verkrijgen.
 
Neem het boekje mee en ga er op uit in Dordrecht! De wandelroute neemt je mee langs prachtige bomen en toont de verhalen achter deze bomen. Bij een aantal bomen is het zelfs mogelijk om een extra verhaal te beluisteren via de podcast: 'De Bomen van Dordt'. Maak kennis met de tulpenboom uit 1950, de paardenkastanje uit 1900 en de oude acacia uit 1700! Laat je verrassen en verwonderen door de verhalen en sluit de dag af met een bezoek aan de tentoonstelling Diepgeworteld in het Dordrechts Museum.

boom planten Almere klDe Bomenstichting bestaat dit jaar 50 jaar en om dat te vieren hebben wij een sneeuwklokjesboom (Halesia) aangeboden aan gemeente Almere. Op woensdag 2 december is de boom geplant met een aantal leerlingen van de Caleidoscoop, wethouder Hilde van Garderen en Peter Lommerse, bestuurslid van de Bomenstichting.

Peter Lommerse “Wij bieden deze boom aan deze jonge gemeente, nog jonger dan de Bomenstichting, omdat wij ons willen richten op de toekomst en de nieuwe generatie."

Deze boom is geregeld met behulp van Bomencentrum Nederland en Boogaert Almere. Vanwege Coronamaatregelen is dit evenement bewust klein gehouden.

Treurwilg bast de bomenpodcast conform cox kl De podcastaflevering ‘De Treurwilg van Woensel’ is uitgebracht. Een doodgewone boom op een niet zo normale plek. Deze boom heeft zoveel gekost, dat hij ook wel de duurste boom van Nederland genoemd wordt. Een ware overlever, deze wilg in Eindhoven, de allereerste boom waarover je hoort in Bast. De beroemde treurwilg van Woensel wordt geportretteerd aan de hand van de mensen die met hem (of haar?) verbonden zijn. Het is een verhaal van beloftes uit het verleden, een onverklaarbare diepe band, jeugdherinneringen en botsende belangen met een verrassende uitkomst. De pilotaflevering van Bast wordt uitgebracht ter viering van het 50-jarige bestaan van De Bomenstichting. Luister hier de podcast
 
Eerste bezoeker Diepgeworteld ontvangt lindeboomNaar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting organiseert het Dordrechts Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst’.
De eerste bezoekers werden feestelijk ontvangen en kregen in de museumtuin een Hollandse linde aangeboden door Patricia de Weichs de Wenne, zakelijk directeur van het museum en Hanna Hirsch, bureausecretaris van de Bomenstichting.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling en het jubileum zijn een fraai geïllustreerde magazine en een bomenroute langs de meest bijzondere bomen in Dordrecht verschenen. Deze zijn in onze webshop en in de museumwinkel verkrijgbaar
 
De tentoonstelling Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst is t/m 5 april 2021 te zien in het Dordrechts Museum.

poster diepgeworteld klOde aan de boom in het Dordrechts Museum

Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door klimaatveranderingen en de coronamaatregelen zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum met de tentoonstelling Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen. 

Bij de tentoonstelling is een speciaal tijdschrift samengesteld, te bestellen via de webwinkel.

Te zien t/m 5 april 2021, toegangskaarten zijn te verkrijgen via de website van het museum.
N.B. de musea zijn weer geopend!

Laanbomen Leersum

De 200 jaar oude beuken langs de Broekhuizerlaan in Leersum, een rijksmonument, staan op de nominatie om gekapt te worden. Met behulp van crowdfunding heeft de Bomenstichting een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de conditie van de individuele beuken. Uit dit onderzoek blijkt dat er alternatieven zijn. Dit onderzoek hebben wij besproken met een vertegenwoordiger van de eigenaren. De vergunning om te kappen is half december verleend. De Bomenstichting heeft als reactie daarop een zienswijze ingediend.

 

 

persfoto Marieke Laverman Prunus aquarel 2020Kunstenaars van AKKA (Alumni Kunstenaars Klassieke Academie) hebben een kunstexpositie georganiseerd om de Bomenstichting te feliciteren met het 50-jarige bestaan. De expositie “Zonder bomen, geen Kunst” bestaat uit schilderijen en beeldhouwwerken, met als thema bomen. Deze kunstexpositie is voor iedereen toegankelijk.

Wanneer: van 8 september t/m 20 december, elke di t/m zo van 11:00-17:00 uur
Waar: Kasteel Groeneveld, Baarn, 1e etage, Atelier
Entree: €6,50
Zie: AKKA en Kasteel Groeneveld

KaminskiWinterswijkOkt1226akl

De Bomenstichting heeft input geleverd voor het Nationaal Bomenplan dat GroenLinks en de SP op 7 oktober 2019 hebben ingediend in de Tweede Kamer. Er wordt o.a. gepleit voor meer juridische bescherming van monumentale bomen door voorbescherming en opname van bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen op de bomenlijsten van gemeenten.

 

film foto play 700x395
 film foto play 700x395film foto play 700x395
 
DSC02712klb

Om de stad leefbaar te houden hebben we veel en grote bomen nodig. Ze verkoelen de omgeving, vangen fijnstof af en slaan CO2 op. Daarnaast geven bomen sfeer en dragen ze bij aan de gezondheid van de mens en de biodiversiteit. Belangrijk is dat bomen in de stad voldoende WATER hebben. Alleen dan kunnen ze de stad laten functioneren als een bos. De film De stad als bos laat zien wat wij kunnen doen nu we steeds vaker te maken hebben met hittegolven en stortbuien.

Cover BEA2klIn 2003 heeft de Bomenstichting de Bomen Effect Analyse (BEA) geïntroduceerd in de vorm van een modelbeoordeling met richtlijnen. Sindsdien hebben gemeenten en andere terreineigenaren deze methode veelvuldig gebruikt. Door toepassing van de BEA zijn veel bomen bij bouwactiviteiten en herinrichting behouden. De werkwijze bij ontwikkelingen in de buitenruimte is echter ingrijpend veranderd. Daarnaast was er vanuit de praktijk behoefte aan meer uniformiteit in de uitgevoerde BEA’s. De Bomenstichting en CROW hebben de BEA daarom in nauwe samenwerking geactualiseerd tot Richtlijn BEA.

Presentatie was op 16 mei 2019 op de Boominfodagen. Het boek is te bestellen via de webwinkel, de digitale versie maakt deel uit van de CROW-Kennismodule Bomen.

N wegklPlannen van provincies om bomen langs N-wegen te kappen leiden telkens tot felle discussies. Maar waarom staan er veel bomen langs N-wegen, hoe breed moet de ‘obstakelvrije zone’ zijn en welke mogelijkheden bieden de richtlijnen om wegen zo veilig mogelijk in te richten met behoud van bomen? We hebben de feiten op een rijtje gezet en op 18 juni 2019 naar alle provincies gestuurd.

 

eikfabianusstraatsept2015klIn november 2018 heeft de Bomenstichting alle gemeenten opgeroepen om de bescherming van bomen in de regelgeving te verbeteren. Gemeenten met een lijst van beschermde bomen kunnen voorbescherming in de bomenverordening opnemen om te voorkomen dat een boom die per abuis niet op de lijst staat wordt gekapt. Ook is het een goed idee om groeiplaatsen van waardevolle bomen via het bestemmingsplan bescherming te geven. De factsheet Boombescherming is hier te downloaden.

 

Anneville DSC01828klDe beroemde Annevilleboom/ Troeteleik is volgens Rijkswaterstaat niet te handhaven. Hij zal moeten worden gekapt in verband met het plan voor verbreding van de A58 bij Ulvenhout. Rijkswaterstaat maakte dit op 28 november 2016 bekend. In het hele land zijn vervolgens initiatieven gestart en artikelen verschenen. Onze inzet is de boom op de locatie te behouden!

Tijdpad
22 december 2016
: Eerste overleg tussen de Bomenstichting en Rijkswaterstaat is positief verlopen. In januari wordt het gesprek over de mogelijkheden om de Annevilleboom te behouden voorgezet met enkele experts van RWS en de Bomenstichting (boomspecialisten met civieltechnische kennis). 
19 januari 2017: Eerste overleg met enkele leden van de Provinciale Staten Noord-Brabant. Doel van dit gesprek: draagvlak creëren om de Anneville boom ter plaatse te behouden.
20 februari 2017: Tweede overleg tussen de Bomenstichting en Rijkswaterstaat. De Bomenstichting heeft twee alternatieve plannen ontwikkeld waarbij de boom kan blijven staan en er ook verbreding van de A58 mogelijk is. Beide plannen zullen nader worden onderzocht door ingenieursbureau Witteveen+Bos, in opdracht van RWS.  
31 maart 2017: RWS bestudeert nog steeds de door de Bomenstichting ingebrachte alternatieven. We verwachten voor de zomervakantie uitsluitsel.
19 juli 2017: Eind augustus vervolggesprek Bomenstichting en RWS over alternatieve plannen. 
24 augustus 2017Derde overleg tussen de Bomenstichting en Rijkswaterstaat. RWS heeft opdracht gegeven de alternatieve plannen nader uit te werken.
11 juni 2018: Het gesprek met RWS wordt in juli voortgezet.
10 oktober 2018: Gesprek met RWS heeft nog geen openingen gegeven om de boom te behouden. Second opinion op gebied van civieltechnisch onderzoek is gevraagd aan ingenieursbureau Movares.
16 oktober 2018: De troeteleik heeft de Boom van het Jaarverkiezing gewonnen!
16 november 2018:
 second opinion is ontvangen en wordt in december besproken met RWS. Het rapport is hier te downloaden.
18 december 2018: Gesprek met RWS heeft plaatsgevonden. Voor RWS zijn de kosten nog steeds een probleem, ook al geeft de second opinion aan dat het goedkoper kan.
20 december 2018: Ministerie heeft laten weten de second opinion nog goed te willen bestuderen. We verwachten in februari bericht.
1-28 februari 2019: Kunt u stemmen op de Annevilleboom/Troeteleik bij de Europese Boom van het Jaarverkiezing!
15 februari 2019: Het ministerie heeft laten weten over de Annevilleboom geen apart besluit te nemen. Het is een onderdeel van het tracébesluit. Dit wordt wel op korte termijn verwacht.
19 maart 2019: 7e plaats voor de Annevilleboom bij de Europese Boom van het Jaarverkiezing!
3 april 2019: Er is nog geen besluit genomen over het tracé, dus ook niet over de Annevilleboom.
11 november 2019: In gesprek met ministerie IenW is bevestigd dat er voorlopig geen besluit te verwachten is over het tracé. In artikel in Volkskrant van 23 november 2019 wordt bericht dat de vertraging wel 5 jaar kan zijn.

wordt vervolgd...

Giften tot behoud van dit monument zijn welkom op: NL51 INGB 0002 1087 55 o.v.v. troeteleik.