1679418 2GerardBettonvilleGerard Bettonville


Bomen doen er mensengeneraties over voordat ze volgroeid zijn en enorme afmetingen hebben bereikt. Alleen door goede en duurzame bescherming kunnen ze oud worden en ons met hun verschijning verwonderen. Volgroeide, oude bomen zijn in ons land een kostbaar bezit. 

Door intensieve inventarisatie weten we wat ons land aan bijzondere bomen herbergt en kunnen we overheden en beheerders oproepen afdoende beschermende maatregelen te treffen om deze monumenten te beschermen. En we kunnen er met elkaar voor zorgen dat monumentale bomen behouden blijven en in een goede staat (blijven) verkeren.

Bomen van nationaal belang

In het Landelijk Register van Monumentale Bomen zijn bomen opgenomen die volgens de Bomenstichting van nationaal belang zijn. In veel gevallen gaat het om bomen met een hoge leeftijd gecombineerd met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving. Het register bevat op dit moment zo'n kleine 15.000 objecten: solitaire bomen, lanen en boomgroepen. Op 5 juni 2015 is de website van het Landelijk Register van Monumentale Bomen geopend! Op deze website kan iedereen zien waar de monumentale bomen staan. De basisgegevens van de boom zijn te vinden en vaak zijn (historische) foto's van de boom aan te klikken. 

Klik hier voor de vernieuwde website van het Landelijk Register van Monumentale Bomen!

Criteria

Er zijn drie voorwaarden waaraan bomen moeten voldoen om in het Landelijk Register van Monumentale Bomen te worden opgenomen:
1. De boom moet een minimale leeftijd van 80 jaar hebben.
2. De boom dient voldoende gezond te zijn en een levensverwachting te hebben van minimaal 10 jaar.
3. De boom moet verder voldoen aan één van de volgende criteria:
   - is beeldbepalend voor de omgeving;
   - is cultuurhistorisch waardevol: standplaats is een belangrijk plek in de (lokale) geschiedenis;
   - is dendrologisch waardevol: zeldzame soort of variëteit;
   - is natuurwetenschappelijk of ecologisch waardevol: is het een moederboom, herbergt de boom bijzondere planten en/of dieren;
   - heeft zeldzaamheidswaarde: omvang, hoogte, ouderdom of anderszins opvallend in provinciaal of landelijk perspectief.

Wilt u een boom/bomen aanmelden voor opname in het Landelijk Register van Monumentale Bomen, vraag dan het aanvraagformulier aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..